Duurzaamheid

Duurzaamheid

Als Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) werken wij iedere dag aan de economische ontwikkeling van de regio Midden-Limburg. Wij streven daarbij naar de juiste verhoudingen op het gebied van wonen, leven én werken. Concreet betekent dit dat wij ervoor zorgen dat de regio aantrekkelijk is voor bestaande én nieuwe bedrijven en dat bedrijven die zich in onze regio willen vestigen, de juiste huisvesting op de juiste plek vinden. Daarbij zien wij als OML deze locaties, deze bedrijventerreinen, een belangrijke rol spelen bij de energietransitie en verduurzaming van Nederland.

Ons doel: Het creëren van een gezonde en gebalanceerde economie waarbij het goed wonen, leven én werken is.

Dit doen we onder andere door bewustzijn te creëren rondom duurzaam, klimaatneutraal en circulair ondernemen. Samen met ondernemers, omwonenden, overheden en adviesorganen werken we aan een optimaal resultaat.

VBL - Verduurzaming Bedrijventerreinen Limburg

Verduurzaming van bedrijventerreinen speelt in Limburg een steeds grotere rol vanwege klimaatverandering en de druk op het energienet. Om deze transitie te versnellen, is in opdracht van Provincie Limburg een nieuw consortium opgericht: Verduurzaming Bedrijventerreinen Limburg (VBL).

Dit consortium, gevormd door Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), Limburgse Ontwikkelingsmaatschappij LIOF en Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), heeft als doel om bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken. Bedrijventerreinen zijn cruciaal voor de economie, maar verbruiken veel energie. Door in te zetten op energiebesparing en de overstap naar duurzame energie, kunnen ze niet alleen hun milieu-impact verminderen, maar ook zorgen voor een stabielere energievoorziening. Zeker in een regio als Limburg, waar het energienet al zwaar belast is, is verduurzaming noodzakelijk. Verduurzaming is essentieel voor bedrijventerreinen.

Samen versterken
VBL richt zich vooral op het versterken van de organisatiegraad op bedrijventerreinen om verduurzaming te bevorderen. Door samenwerking en kennisdeling tussen bedrijven en partners zoals Provincie Limburg, Enexis en het landelijke programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB), kunnen duurzame oplossingen sneller worden geïmplementeerd. Een belangrijk speerpunt is het realiseren van slimme energiemanagementsystemen, zoals energyhubs, en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen. In de komende drie jaar gaat VBL aan de slag met 59 bedrijventerreinen in geheel Limburg. Bij 49 terreinen ligt de focus op het verbeteren van de organisatiegraad, terwijl 10 terreinen specifiek worden aangepakt met energyhubs of vergroening. Energyhubs maken het mogelijk om lokaal opgewekte energie, zoals zonne-energie, op te slaan en te delen, wat vooral nuttig is in Limburg waar netcongestie een probleem vormt.

Klimaatadaptatie
Daarnaast speelt VBL een rol in het vergroenen van terreinen om hittestress en watertekorten te verminderen. Door bijvoorbeeld daken en parkeerplekken te vergroenen kan de temperatuur op bedrijventerreinen worden verlaagd zonder extra energie te verbruiken. Dit draagt niet alleen bij aan een beter werkklimaat, maar ook aan een lagere energierekening. Hierbij is samenwerking de sleutel tot succes. Veel maatregelen, zoals energiedeling of hergebruik van materialen, zijn alleen haalbaar wanneer bedrijven gezamenlijk optrekken. VBL fungeert hierbij als verbindende schakel tussen ondernemers, gemeenten en andere betrokken partijen, ondersteund door subsidies zoals de Specifieke Uitkering Bedrijfsmatig Vastgoed (SPUK BV).

Kick-off van VBL en hoe nu verder?
Op 25 september 2024 vond de officiële kick-off van het consortium VBL plaats. Tijdens deze bijeenkomst werden de doelen en het plan van aanpak voor de verduurzaming van Limburgse bedrijventerreinen gepresenteerd. VBL gaat hierbij intensief samenwerken met bedrijven, gemeenten en andere betrokken partijen. Speciaal aangestelde ambassadeurs gaan de komende jaren in gesprek met alle betrokken partijen om concrete stappen richting verduurzaming te zetten.

Inmiddels zijn met alle 31 Limburgse gemeenten de eerste gesprekken gevoerd. In het begin van 2025 wordt hier een actielijst voor opgericht, gebaseerd op de informatie die is opgehaald in de gesprekken en de wensen vanuit de gemeenten.

RegioDeal

In de Regiodeals werken Rijk en regio samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers in een regio te vergroten. Dit noemen we de brede welvaart.

Bij Regiodeals werken Rijk en regio als partners samen om belangrijke opgaven aan te pakken en de brede welvaart te vergroten. Regio ’s die een Regiodeal willen met het Rijk, kunnen een voorstel indienen met plannen en ideeën om complexe opgaven aan te pakken. Bijvoorbeeld om de leefbaarheid van een gebied te vergroten, om opleidingen beter te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt, of om beter om te gaan met natuurlijke hulpbronnen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering, de regionale partners de rest.

Midden-Limburg, ook wel genoemd Samenwerking Midden-Limburg (SML), heeft een RegioDeal aanvraag ingediend. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken (BZK) heeft de aanvraag toegewezen. De plannen rondom de inzet van de beschikbare gelden worden momenteel uitgewerkt. Vanuit VBL zijn inmiddels projectplannen ingediend ten behoeve van de verduurzaming bedrijventerreinen én waterbeschikbaarheid. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Landelijke klimaatafspraken

We sluiten aan op landelijke klimaatafspraken: uiterlijk in 2050 volledig duurzaam, klimaatneutraal en circulair ondernemen.

Duurzaam en circulair ondernemen is een proces, geen eindbestemming. Daar waar we nu al een duurzame weg kunnen inslaan, doen we dat. Samen bewandelen we deze weg: we maken economische ontwikkelingen mogelijk met respect voor de omgeving, de natuur en het milieu. Onze overtuiging en ambitie zorgen ervoor dat het mogelijk is.

Voor ondernemers: Lees in de downloads hoe OML jou kan helpen in het zetten van stappen en wat OML al doet. Daarnaast hebben wij voor ondernemers een handig overzicht gemaakt in de Groen Brochure.

Downloads

Van VBL naar PVB

In de komende periode werkt VBL toe naar het opzetten van een vaste samenwerking door het opzetten van een kenniscentrum. In de loop van 2025 zal VBL toewerken aan het verbinden aan het landelijke programma PVB: Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Limburg. Een voorproef is al te vinden op de website van PVB. 

Wilt u meer weten over VBL, PVB of de lopende projecten? Neem contact op met onze duurzaamheids experts Vanessa Silvertand of Jean Bouwmans

Vanessa Silvertand

Consultant Nieuwe Economie

Jean Boumans

Energie Deskundige