Naar nieuws overzicht
18 april 2024Leesduur: 5 min

In gesprek met John Giesen, Gebiedsontwikkelaar bij OML

Evenwicht tussen belangen en keuzes in gebiedsontwikkeling
In gesprek met John Giesen, Gebiedsontwikkelaar bij OML

 

Bedankt dat je de tijd neemt om met ons te praten, John. Laten we het hebben over het boeiende vak van gebiedsontwikkeling, waarbij vaak tegenstrijdige belangen een rol spelen.
John Giesen: “Graag, ik ben blij om hier te zijn en mijn perspectief te delen.”

We horen vaak over de ‘strijd om de ruimte’ in ons land Hoe ga je om met deze uitdagingen in je dagelijkse werk als gebiedsontwikkelaar?
John Giesen: “Inderdaad, het is een complexe puzzel. Nederland is klein, maar we willen wonen, werken, recreëren. Er moet ook ruimte zijn voor landbouw en veeteelt. En we willen ons snel en effectief kunnen verplaatsen, vlot reizen.

Nederland wordt niet groter. Maar we verlangen steeds meer ruimte van ons land. Als gebiedsontwikkelaar bij OML houd ik me dagelijks bezig met gebiedsontwikkelingen en het indelen van beschikbare ruimte. En dan specifiek het ontwikkelen van bedrijventerreinen. Daar hoort ook het herbestemmen van grond waarop bedrijven zich kunnen vestigen bij. Deze bedrijven variëren van een kantoor met werkplaats tot een koekjesfabriek en van een aannemersbedrijf tot een grote mestvergister.”

Voordat jullie een bedrijventerrein ontwikkelen en ook daadwerkelijk aanleggen, zijn er vaak al dilemma’s. Uiteenlopende belangen. Verwachtingen. Zorgen en ideeën. Hoe ga je daarbij om met omwonenden en andere belanghebbenden?
John Giesen: “Het is cruciaal om open en transparant te communiceren. Met omwonenden en andere belanghebbenden. Tijdens een ontwikkelproces hebben we onder andere persoonlijke gesprekken en informatieavonden om zorgen en ideeën te bespreken. Vaak ontstaan deze zorgen uit het ‘Not In My Back Yard’ (NIMBY)-principe. Wat begrijpelijk is. En tegelijkertijd realiseren we ons allemaal dat er ruimte voor bedrijven moet zijn en dat er bredere voordelen aan een ontwikkeling zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om te luisteren en te begrijpen en, als het kan, samen naar oplossingen te zoeken.”

Je hebt het over het selectieproces voor bedrijven die zich willen vestigen op een terrein. Hoe maak je de keuze tussen verschillende bedrijven die een kavel willen kopen?
John Giesen: “Dat is inderdaad een uitdaging. Eerst beoordelen we of een bedrijf voldoet aan de ruimtelijke regels. Die stap is nog eenvoudig. Als dat het geval is, gaan we verder. De tweede stap wordt een stuk lastiger, zeker als er meerdere bedrijven aan dezelfde voorwaarden voldoen. Wie geef je dan de kans om zich te huisvesten? Welk bedrijf mag de kavel kopen en welk bedrijf niet? Wat zijn de criteria waarop we de keuze gaan bepalen? Daarbij kijken we naar meerdere zaken tegelijkertijd. Zoals de creatie van nieuwe banen, economische impact, maar ook de effecten op de omgeving, zoals verkeer, geluid en geur. Als OML zoeken we altijd naar het juiste bedrijf op de juiste plek. Maar welk bedrijf is het juiste? Dit traject gaan we samen met het bedrijf en belanghebbenden aan.”

Hoe vind je het evenwicht tussen allerlei belangen, tussen economische voordelen en milieubelangen? Hoe krijg je het juiste bedrijf op de juiste plek?
John Giesen: “Dat is een constante afweging. We willen de eventuele overlast voor de omgeving minimaliseren, maar we kijken ook naar bredere impact. Soms kan een bedrijf bijdragen aan het verminderen van broeikasgassen en andere milieuproblemen. Dat is voor omwonenden niet direct merkbaar. Maar de positieve effecten zijn voor de regio, de provincie of zelfs het land aanzienlijk groot. We kijken naar het grotere geheel.”

Tegenstanders van ontwikkelingen krijgen vaak niet alle afwegingen mee. Hoe gaan jullie hiermee om?
John Giesen: “Het klopt dat we niet alle afwegingen openbaar maken, vooral wanneer we bedrijven afwijzen. Deze bedrijven maken we nooit bekend. We kunnen onze afwegingen daarmee ook niet naar buiten brengen. We horen wel eens dat we ‘toch geen rekening houden met de omgeving’. We communiceren openlijk over waarom we bepaalde keuzes wél maken. Zowel de voordelen als mogelijke nadelen. Daarbij hechten we veel waarde aan de belangen van de omgeving. Bewijzen komen vaak pas achteraf. Wij zijn ervan overtuigd dat we de juiste keuzes maken waarbij we een positieve bijdrage leveren aan de BV Nederland.”

Tot slot, John, wanneer doe je het goed als gebiedsontwikkelaar?
John Giesen: “Dat is een moeilijke vraag. We doen ons best om het evenwicht te vinden tussen belangen en om tot weloverwogen keuzes te komen. Het is een voortdurende uitdaging. Vooral ook met de vele belangen die er spelen. We blijven streven naar een positieve impact op ons land, en dat is uiteindelijk ons doel. Het juiste bedrijf op de juiste locatie. De ervaring leert dat de keuzes die wij als OML maken vaak de juiste zijn en dat de angsten en vooroordelen van anderen achteraf niet uitkomen. ”