Duurzaamheid
Als Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) werken wij iedere dag aan de economische ontwikkeling van de regio Midden-Limburg. Wij streven daarbij naar de juiste verhoudingen op het gebied van wonen, leren, werken, shoppen, recreatie & toerisme. Concreet betekent dit dat wij ervoor zorgen dat de regio aantrekkelijk is voor bestaande én nieuwe bedrijven en dat bedrijven die zich in onze regio willen vestigen, de juiste huisvesting op de juiste plek vinden. Daarbij zien wij als OML deze locaties, deze bedrijventerreinen, een belangrijke rol spelen bij de energietransitie en verduurzaming van Nederland.
Ons doel is om bewustzijn te creëren rondom duurzaam, klimaatneutraal en circulair ondernemen. Samen met ondernemers, omwonenden, overheden en adviesorganen werken we aan een optimaal resultaat:
Een samenwerking waarbij we
Daarnaast sluiten we aan op landelijke klimaatafspraken: uiterlijk in 2050 volledig duurzaam, klimaatneutraal en circulair ondernemen.
Duurzaam en circulair ondernemen is een proces, geen eindbestemming. Daar waar we nu al een duurzame weg kunnen inslaan, doen we dat. Samen bewandelen we deze weg: we maken economische ontwikkelingen mogelijk met respect voor de omgeving, de natuur en het milieu. Onze overtuiging en ambitie zorgen ervoor dat het mogelijk is.
Lees in de downloads hoe OML jou kan helpen in het zetten van stappen en wat OML al doet.
Bij OML nemen we onze verantwoordelijkheid. We willen zelf uiterlijk in 2050, of zoveel eerder als haalbaar, volledig duurzaam, klimaatneutraal en circulair ondernemen. Dat betekent dat we het gebruik van nieuwe grondstoffen en onze CO2-uitstoot naar nul willen brengen. Met het besef dat duurzaam ondernemen ook na 2050 door blijft gaan.
Zeven pijlers van duurzaamheid en circulariteit, die we ook delen met ondernemers, omwonenden, overheden en adviesorganen, helpen ons daarbij. Zo gebruiken we bijvoorbeeld verantwoorde materialen bij de aanleg van wegen op bedrijventerreinen, richten we ons op samenwerking en synergie tussen bedrijven en hebben we een belangrijke sleutel in handen voor goed gebruik van ruimte. We kijken voor de juiste huisvesting op de juiste plek met nadruk ook naar bestaande bedrijventerreinen: terreinen die nog in gebruik zijn of er verlaten of afgedankt bij liggen. OML kan deze laatste terreinen saneren en her-ontwikkelen tot veilige, groene, duurzame en toekomstbestendige locaties voor nieuwe (economische) ontwikkelingen. Dat brengt een grote winst mee ten opzichte van de ruimtestrijd. Hiervoor wenden we alle mogelijke manieren aan om dit zo zorgvuldig mogelijk in te vullen. Zo gaan wij bijvoorbeeld in gesprek met bestaande ondernemers en grondeigenaren: wat zijn de wensen, wat is de toekomstvisie, zit het bedrijf nog op de juiste locatie en zo nee, welke alternatieve locatie(s) zien we? Dit zijn vragen waar OML vakkundig invulling aan geeft. Naast verkoop van een bedrijfskavel, procesbegeleiding, advisering en bemiddeling bij vergunningaanvragen.
Onze zeven pijlers van duurzaamheid en circulariteit hanteren we daarbij als leidraad voor onszelf en partijen zoals ondernemers, omwonenden, overheden en adviesorganen, die met ons te maken krijgen.