Jaarcijfers 2022
OML boekt goede resultaten met sterke financiële basis voor toekomst
Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) heeft in 2022 opnieuw positieve resultaten geboekt en staat er financieel solide voor. Het jaar werd gekenmerkt door acht grondverkopen, wat resulteerde in bijna tien miljoen euro aan omzet en de creatie van ruim vijfhonderd arbeidsplaatsen. OML blijft zich verder inzetten voor verduurzaming van bedrijventerreinen en zet deze positieve trend voort in 2023.
OML streeft naar de (duurzame) ontwikkeling en herontwikkeling van bedrijventerreinen om de groeiende vraag naar bedrijfskavels aan te kunnen. Hiermee levert OML een bijdrage aan de economische ontwikkeling van Midden-Limburg. Een ontwikkeling waarbij het goed wonen, werken en recreëren is.
Positief resultaat en sterke financiële basis
In 2022 behaalde OML een positief resultaat voor belasting van bijna 2,1 miljoen euro. Hiermee bouwde OML haar sterke financiële basis verder uit. Dit biedt ruimte voor het realiseren van de ambities van OML. Zowel OML als haar aandeelhoudende gemeenten, Roermond, Leudal, Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen, zijn zeer tevreden met dit resultaat.
Groot aantal verkopen gronden
Hans Coppus, directeur OML: “Wij zijn verheugd dat meerdere bedrijven kozen voor investeringen in Midden-Limburg. Ook zijn hier veel uitbreidingen bij van bedrijven die in de regio hun activiteiten willen voortzetten. Dit bevestigt het uitstekende ondernemersklimaat en dat wij het juiste bedrijf op de juiste locatie weten te huisvesten.”
Uitdagingen en kansen
Er is nog altijd een groeiende vraag naar bedrijfskavels en tegelijkertijd is er schaarste aan ruimte (bedrijventerreinen, woningbouw, landbouwgrond, et cetera). Dat vereist om zorgvuldig met de beschikbare ruimte om te gaan.
OML staat voor de uitdaging én kans om de strategische grondreserves op peil te brengen en te behouden. Uitbreiding en herontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen en eventuele ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen zijn noodzakelijk in de toekomst. Verschillende nieuwe ontwikkelkansen, met name op het gebied van revitalisering en multifunctioneel ruimtegebruik, liggen in het verschiet. Hiermee kan OML toekomstbestendige bedrijfsgronden uitgeven om bedrijven de mogelijkheid te geven (duurzaam) te ondernemen.
Projecten in 2022
Zo werkte OML in 2022 aan projecten zoals de mogelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein in ‘t Vonderen in de gemeente Echt-Susteren. En de uitbreiding van de bedrijventerreinen De Hanze en Oosttangent in de gemeente Roermond.
De verduurzaming van bedrijventerreinen heeft de volle aandacht. Hierbij speelt OML een trekkende rol voor de regio. Zo ging OML met enkele gemeenten concreet aan de slag met een quickscan/nulmeting op het gebied van duurzaamheid. Dat maakte duidelijk wat er op enkele bestaande bedrijventerreinen speelt voor groen, energie, waterhuishouding en hittestress. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak gemaakt.
Invloed ontwikkelingen
Externe factoren, zoals congestie op het energienetwerk en het stikstofbeleid, bleven ook in 2022 van invloed op ondernemersbeslissingen. OML werkt samen met belanghebbenden om deze om te buigen in kansen.
Samenwerking en maatschappelijk én economisch rendement
OML stelt samenwerking met onder andere de aandeelhoudende gemeenten, ondernemers, omgeving, de provincie en andere (regionale) partners centraal. Evenals (maatschappelijke) verdienmodellen en resultaten. Het behaalde resultaat in 2022 investeren de aandeelhouders via OML in verdere economische ontwikkelingen en relevante maatschappelijke doelen (bijv. energietransitie). Met het belang van de regio voorop.
Sterke uitgangspositie voor toekomst
OML blijft zich inzetten op economische groei en duurzaamheid, met de regio als prioriteit. De organisatie heeft, samen met de aandeelhouders, een sterke financiële basis gelegd en kijkt positief naar de toekomst.