Helemaal blij en trots laat de 11-jarige Tim Vervoort uit Kessel zijn vangst zien: een koi karper, een schitterend gekleurde vis. Uit de vijver bij het voormalige entreegebouw op Bedrijvenpark Zevenellen. Tim is gek op vissen. Hoe mooi is het dan om met zo’n leuke hobby ook nog eens de faunabeheer-eenheid op het bedrijvenpark te kunnen helpen. Hoe? Lees gauw verder.
Het voormalige entreegebouw op het Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen in Haelen wordt binnenkort gesloopt. De vijver die bij dat gebouw ligt (zie foto), verdwijnt daarmee ook. Medewerkers van Attero hebben ooit vissen, vooral koi karpers, in deze vijver uitgezet. Met het oog op de sloop is voor de vissen een nieuw onderkomen gezocht. Maar dan moeten ze natuurlijk wel eerst gevangen worden. Wim Kuijpers, die al meer dan 15 jaar de wildstand beheert op Zevenellen en lid is van de Klankbordgroep Zevenellen, organiseerde daarvoor een visvangst. Daar had Tim wel oren naar!
Snel beet
Samen met zijn oom en neefjes gingen ze op een zonnige dag aan de slag. Tim had al snel beet. Het kostte deze jongeman even moeite om de vis binnen te halen en op de kant te krijgen: zo’n koi karper is toch enkele kilo’s schoon aan de haak. Hij kreeg de vis maar net opgetild voor de foto. Op de foto is direct ook de nieuwe plek te zien waar de koi karper werd uitgezet: in de zogenaamde ‘groene long’ van Zevenellen, het voormalige koelwaterkanaal.
Zelf gebakken brood
Wim Kuijpers, organisator van de visvangst: “Tim heeft de vissen met een werphengel gevangen. Als ‘aas’ had hij stukjes brood. Misschien wel zelf gebakken brood, want bakken is ook een hobby van Tim. De Koi karpers zijn direct na het vangen uitgezet in het koelwaterkanaal. De komende tijd gaan we nog meer vissen vangen uit de vijver en overzetten naar het nieuwe verblijf in de groene long op Zevenellen.” Bedrijvigheid, natuur en plezier gaan heel goed samen.
Groene long
Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, eigenaar van Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen, ontwikkelt de groene long verder: voor recreatie én voor de biodiversiteit in het gebied. Ook dat hoort voor OML bij duurzaam ondernemen. OML doet dit samen met deskundige vanuit de faunabeheer-eenheid (o.a. Wim en Jo Kuijpers), ecologen van de Provincie Limburg en leden van de klankbordgroep Zevenellen. Zo is eerder door de heren van de Faunaheer-eenheid een strook grond met bloemen en planten ingezaaid. Dat is goed als leefgebied voor de patrijs. De patrijs kan namelijk extra bescherming gebruiken. De ingezaaide strook ligt naast het voormalig koelwaterkanaal. De faunabeheer-eenheid beheert ook dit water voor de vele vissen. Het plekje waar Tim de koi karper uitzette.
Tim met de gevangen koi karper in zijn handen. Hier wordt de vis uitgezet in het koelwaterkanaal.
De vijver bij het voormalige Attero gebouw op bedrijvenpark Zevenellen
Eerder verhaal over fauna beheer eenheid lezen? Klik hier