Van Zevenellen tot GaiaZoo: wildbeheer nu en in de toekomst

Van Zevenellen tot GaiaZoo: wildbeheer nu en in de toekomst

Van Zevenellen tot GaiaZOO: wildbeheer nu en in de toekomst

Marc Sijben (jachthouder van stichting FEIT) en Wim en Jo Kuijpers uit Buggenum hebben al meer dan 15 jaar de jachtrechten op Zevenellen. Maar ze doen veel meer dan alleen jagen. Van het beheren van de wildstand  tot genieten van flora en fauna, van het bedenken en uitvoeren van een patrijzenveld tot redders in nood en hun blik op de toekomst.

Wim en Jo Kuijpers hebben al meer dan 15 jaar de jachtrechten op Zevenellen. Maar ze doen veel meer dan alleen jagen. Wim vertelt: “Van de honderd keer dat we het terrein bezoeken, hebben we maar een paar keer het jachtgeweer bij ons.”  Ze beheren het terrein als het om de wildstand gaat. Op de vraag ‘Wat voor wild komen jullie tegen?’, antwoordt Wim: “Oh dat is heel divers:  we  komen vossen, konijnen, eenden, ganzen, fazanten en patrijzen tegen.” Jo vult aan: “Ik heb laatst ook weer een haas gezien. Dat was al een tijd geleden. Ook de das hebben we in het verleden vaak gezien.” De heren weten precies waar de dieren zich ophouden en hoeveel er van elke soort rondlopen. Die gegevens geven ze weer door aan de FaunaBeheerEenheid. Zo krijgen we een beter beeld van het bestaan en de verspreiding van bepaalde diersoorten op Zevenellen”.

Bloemen en patrijzen
In het voorjaar hebben de heren in overleg met OLM een strook grond ingezaaid met bloemen en planten. Die zijn goed als leefgebied voor de patrijs. De patrijs kan namelijk extra bescherming  gebruiken. De ingezaaide strook ligt naast het koelwaterkanaal. Zijn er dan nu ook daadwerkelijk meer patrijzen? Daarop antwoordt Jo volmondig ‘ja’.  “We hebben dit jaar al wat patrijzen én ook fazanten gezien. De Provincie Limburg heeft meerdere stroken grond langs de Maas laten inzaaien. En het begint effect te hebben.”  Ook als het bedrijvenpark klaar is, blijft de ingezaaide strook een groene zone.

Van Zevenellen tot GaiaZOO
Jo straalt helemaal als hij verder vertelt: “Laatst zat ik op de uitkijk en kwam er een winterkoninkje vlak voor mijn neus zitten. Fantastisch en helemaal niet bang.” Er zitten veel vogels bij Zevenellen. Zo zien we ook vaak een ijsvogel bij het koelwaterkanaal. Ganzen zitten er soms te veel. Die moeten we dan afschieten om schade aan de gewassen te voorkomen. De afgeschoten ganzen die niet door mensen wordt opgegeten, gaan naar Kerkrade. Naar GaiaZOO. De leeuwen daar zijn helemaal gek van een lekkere gans.”

Redders in nood
Daar waar het kan, helpen ze ook dieren en vogels die in de problemen zijn gekomen. Zo vertelt Jo dat hij een keer een uil heeft gered. Die zat met een pootje vast in een oude deur die op het terrein lag. “Ik heb er gewoon mijn jas overheen gegooid en heel voorzichtig zijn pootje losgemaakt.”

Een ander verhaal is de redding van een zwaan. Een zwaan was terecht gekomen in een betonnen opvangbak op het Attero-terrein. Omdat zwanen een flinke aanloop moeten nemen voordat ze kunnen vliegen, kon deze niet uit de bak komen. “We hebben de zwaan gevangen en er voor gezorgd dat deze ons niet kon verwonden met de vleugels of de hals. Daarna hebben we hem losgelaten in de haven, waar de partner al dagen rondzwom. De zwanen waren dolblij weer bij elkaar te zijn.”

Wildbeheer en schadebestrijding ook in toekomst nodig
Op de vraag wat ze van de ontwikkelingen op Zevenellen vinden, zegt Jo: “Dat is een goede zaak. Het is goed voor de regio dat er nieuwe bedrijven met nieuwe banen komen.” Ze vinden het jammer dat er minder ruimte komt voor de jacht. Maar, wildbeheer en schadebestrijding blijft nodig. De strook die nu is ingezaaid, blijft een groene zone.  “Dat beheer en bestrijding blijven we met plezier doen, ook als er op Zevenellen bedrijven staan.”