Klankbordgroep Spickerhoven III denkt mee over geluidsonderzoeken

Klankbordgroep Spickerhoven III denkt mee over geluidsonderzoeken

De Klankbordgroep Spickerhoven III had onlangs haar tweede bijeenkomst over  de mogelijke ontwikkeling van een hulpdienstencluster op Spickerhoven III in Roermond. Deze keer lag de nadruk op de geluidsonderzoeken. Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, initiatiefnemer, laat de geluidsimpact van het mogelijke cluster onderzoeken. De gemeente Roermond doet aanvullend onderzoek naar de actuele geluidssituatie in het gebied. De klankbordgroep denkt mee over de inhoud van de onderzoeken. Twee onafhankelijke bureaus, Kragten en Antea, gespecialiseerd in geluidsonderzoek, voeren de onderzoeken uit.

Tijdens eerdere bijeenkomsten en persoonlijke gesprekken met bewoners kwamen vooral ook zorgen naar voren over bestaande geluidsoverlast. Deze zorgen zijn gerelateerd aan eerdere ontwikkelingen in het gebied, zoals de aanleg van de A73 en N280, de huis- tuinboulevard en het bedrijventerrein naast de woonwijk De Wijher. De gemeente Roermond laat nu een aanvullend geluidsonderzoek uitvoeren om in beeld te krijgen waar de huidige klachten vandaan komen en welke maatregelen eventueel mogelijk zijn.

Actieve betrokkenheid
De klankbordgroep speelt een belangrijke rol in dit proces. Zij denkt actief mee over de opzet van de onderzoeken: zowel wat te onderzoeken als de onderzoeksmethode. OML, de gemeente en de onderzoeksbureaus werken momenteel de opdrachtbeschrijving uit, mede gebaseerd op de input van de tweede klankbordgroepbijeenkomst.

Bij de volgende bijeenkomst, bespreken de partijen de eerste uitkomsten van het onderzoek samen met de leden van de klankbordgroep.  Het onderzoek is naar verwachting eind dit jaar gereed. De resultaten worden meegenomen in de verdere planning en besluitvorming. De klankbordgroep blijft nauw betrokken bij dit proces.

Overige stappen
In de tussentijd werkt OML verder aan de indeling van het terrein voor het hulpdienstencluster, de bouwlocaties voor ambulance en brandweer, de uitwerking van de ruimtelijke procedure (met onder andere flora- en fauna-onderzoeken) en het financiële kader met de haalbaarheid daarvan. De voortgang en mogelijke impact deelt en bespreekt OML ook met de klankbordgroep.

Contactinformatie
Heeft u vragen over de mogelijke ontwikkeling van het hulpdienstencluster voor de regio? Neem dan contact op met OML via info@oml.nl of telefonisch via 0475-426242. Zij staan u graag te woord.

————————————————————————————————————-

Over Spickerhoven III
De gemeente Roermond heeft het gebied Spickerhoven III aangewezen voor de mogelijke ontwikkeling tot een bedrijventerrein. Op dit moment onderzoekt OML de mogelijkheid tot het vestigen van een hulpdienstencluster op deze plek. Denk hierbij aan brandweer, ambulance en ondersteunende functies.

Centrale ligging essentieel
Een goede huisvesting van de hulpdiensten is belangrijk voor de veiligheid in de gemeente Roermond en de omgeving. Het samenbrengen van de hulpdiensten op één plek helpt bij de onderlinge samenwerking. Spickerhoven III ligt centraal in de regio. Hierdoor verkorten de aanrijtijden en kunnen de hulpdiensten, bij calamiteiten, snel ter plaatse zijn

Locatie
Spickerhoven III ligt aan de oostelijke stadsrand van de stad Roermond. Momenteel is het gebied in gebruik als agrarisch gebied. Totaal heeft het een oppervlakte van ruim 3 hectare. De locatie ligt ingesloten tussen de Sint Wirosingel en de A73. De begrenzing door de houtwallen aan de Sint Wirosingel en de hoger gelegen weg Spik geeft de plan-locatie een geïsoleerde uitstraling.

Klankbordgroep
De klankbordgroep Spickerhoven III bestaat naast OML, de gemeente Roermond, Ambulancezorg Limburg, de Veiligheidsregio Limburg Noord/Brandweer uit de Wijkraad De Wijher en een zestal omwonenden uit de naastgelegen woonwijken De Wijher en Hoogvonderen.

Meer informatie over de klankbordgroep Spickerhoven III en de ontwikkeling van Spickerhoven III? Kijk dan hier op de website van OML.